Bank overtok eiendom i Spania

Det spanske eiendomsmarkedet ble hardt rammet av den verdensomspennende finanskrisen – Costa del Sol, tradisjonelt et av de mest populære områdene, var ikke immun for nedgangen i boligmarkedet. Mange utlendinger som flyttet til regionen for å få bedre livskvalitet opplevde at drømmen fikk en bismak når de slet for å klare låneforpliktelsene sine. Pundets kollaps mot euroen gjorde at låneavdragene økte med 30%, i tillegg til at levekostnadene økte betydelig for de som var avhengige av de oppsparte midlene sine.


Majoriteten av overtakelser på Costa del Sol er i form av leiligheter. Grunnen til dette er at mange investorer betalte depositum før eller under bygging, og forventet å selge med fortjeneste etter ferdigstillelse. Denne strategien fungerte i mange år, men når boligmarkedet stupte, oppdaget mange investorer at leiligheten deres var verdt mindre enn kjøpsprisen. De eneste alternativene var å enten å forlate den og miste depositumet, eller å forsøke å holde tritt med låneavdragene i håp om at verdien skulle øke på lang sikt.

I tillegg økte renten på boliglånet betraktelig, og mange kjøpere som var tiltrukket av markedet ble fanget i det, etter å ha tenkt at den lave renten var mer eller mindre permanent. Men mange spanske banker bruker «Euribor» for å sette lånerenten, og dette økte ettersom Den Europeiske Sentralbanken forsøkte å dempe inflasjonen i eurosonen. Levekostnadene har økt kraftig i Spania de siste årene, noe som betyr mindre disponibel inntekt og større vanskeligheter med å klare avdrag på boliglån. Nå som utenlandske investorer og kjøpere er tilbake har det spanske boligmarkedet fått en stor økning i popularitet, og eiendomsprisene har siden økt jevnt og trutt.

Bankovertakelser SpaniaEiendomsmeglere i Marbella på Costa del Sol.